Skötsel

Hur sköter man då sitt Teakdäck?
Antingen behandlar man det eller inte....

Behandla teakdäcket gör man ofta med något fabrikat av teakolja.
Ett nyoljat teakdäck ser otroligt fint ut men tenderar att bli mörkare och mörkare med åren genom att smuts och mer och mer olja läggs på.
En fördel med oljat däck är att det binder fibrerna i teaken så att det inte slits bort lika fort.
Oljning kräver en del jobb då det enligt oss krävs minst 2 oljningar per säsong för att inte oljan skall torka fläckvis och bli fult. Har det väl torkat fläckvis en gång är det svårt att få det jämt och fint igen utan att behöva slipa det trärent.
Att lacka teakdäcket är inte att rekommendera då det blir otroligt halt i väta.

Obehandlat teakdäck är väldigt enkelt men det blir fort grått, men anses av många vara vackert med sin silverlika färgnyans. En nackdel är att teaken slits aningen fortare då fibrerna lättare lossnar.

Oavsett vad man väljer så är en bra skötsel viktigt för ditt Teakdäcks livslängd!
Använd inte högtryckstvätt eller skurborste och tänk på att intorkar saltvatten på däcket lämnar saltkorn efter sig som sliter onödigt på teaken när man går på det.

Våra skötselråd är enkla:
Efter varje användning av båten så spolar man av däcket med sötvatten.
Vid nedsmutsning eller med jämna mellanrum så tvättar man däcket med en mjuk svamp och gul eller grön såpa, då slits det absolut minsta möjligt.

Man behöver absolut inte slipa av däcket med jämna mellanrum (förutom om man vill ha det trärent, men då slits det fort!).Detta kan göras när teaken slitits i många år och nåten börjat sticka ovanför teaken.

Lycka till med ditt Teakdäck!